Hoe wordt er bloed afgenomen bij kinderen?

"Ik moet een prik! Hoe gaat dat?"

Waarom word je geprikt?
Als je ziek bent ga je naar de dokter. De dokter onderzoekt je en soms wil de dokter jouw bloed laten onderzoeken.

Je bloed stroomt door je hele lichaam en er zit heel veel in. Als je ziek bent, dan kunnen wij in jouw bloed veel zien. We kunnen soms ontdekken waarom je je ziek voelt, of moe. We kunnen meten of je al weer beter aan het worden bent. Dat bloed bekijken we in het laboratorium. Daar staan allemaal apparaten om jouw bloed te bekijken.

Bloedafname

Maar voordat we jouw bloed kunnen bekijken, moeten we eerst een beetje bloed van jou hebben.Bloed prikken doen we bij kinderen extra voorzichtig, maar je voelt altijd een beetje pijn als je geprikt wordt. Daar kun je even van schrikken.

Als je nog klein bent, (een of twee jaar) dan prikken we meestal bovenop je hand.

Bij grotere kinderen prikken we aan de binnenkant van de arm, bij je elleboog. Als het nodig is, dan houdt iemand even je arm vast, want je moet goed stil zitten tijdens het prikken. Als je wilt mag je natuurlijk bij je vader of moeder op schoot zitten. Ook kan de zuster van het laboratorium een spray op je arm doen (xylocainespray ofwel bananenspray) zodat de prik minder zeer doet.

Soms hebben we maar heel weinig bloed nodig, bijvoorbeeld als we alleen maar hoeven te weten hoeveel suiker er in je bloed zit (als je suikerziekte hebt). Dan krijg je een prikje in het topje van je vinger.

Als we genoeg bloed hebben, dan krijg je een pleister en dan mag je.....lekker naar huis!!

Hoe kan ik mijn kind het best begeleiden bij een bloedprik?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer u zelf rustig bent dan brengt u dit over op uw kind tijdens het bloedprikken. Weet u van uzelf dat u niet rustig kunt blijven, vraag dan iemand anders om mee te gaan.

Vertel uw kind van te voren rustig en eerlijk wat er gaat gebeuren. 
Zie ook: bloedprikken voor kinderen. Bespreek eventueel een aantal mogelijkheden als: Wil je bij mij op schoot zitten? Zullen we tot 3 tellen voor de prik?

Blijf zelf rustig tijdens het bloedprikken.
Als uw kind eenmaal op het laboratorium komt, kan het toch in paniek raken bij de aanblik van een naald en witte jassen. Probeer zo rustig mogelijk te reageren. Ga niet te veel in discussie, overtuig uw kind ervan dat de prik nodig is. Wij nemen de tijd om uw kind op zijn gemak te stellen.

U kunt uw kind op schoot nemen en hem of haar een beetje afleiden tijdens het prikken. U kunt bijvoorbeeld een praatje maken, een liedje zingen of een boekje lezen.

Meestal zijn er 2 laboranten bij het bloedprikken aanwezig. Een laborant prikt, de ander houdt uw kind vast bij de arm. U kunt zich dus helemaal richten op uw kind.

Uw kind mag gerust even huilen of au! zeggen als het schrikt van de prik.

Baby’s prikken.
Baby’s leggen we bij voorkeur op een aankleedkussen op de commode. U kunt uw baby afleiden en troosten tijdens het prikken.

Heeft u nog vragen? Bel ons gerust: telefoon 088 – 463 35 66

Download de handige app: Prik!
Download de handige app: Prik!

De gratis app is beschikbaar in de App Store (Apple) en geschikt voor gebruik in combinatie met een tablet. Zoek op Prik! en de app is direct te downloaden.

Download in Appstore
Delen: